Zorg dat je niets mist door de griep

11
september
2019

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

Waarom haal je best een griepprik?

Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan kan griep ernstige gevolgen hebben. Daarom laat je je best vaccineren vanaf half oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter.

Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte wordt best gevaccineerd, net zoals mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.

Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking of  mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden gaan best een prikje halen. Personen die werkzaam zijn in de gezondheidssector doen er ook goed aan.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Behoor je tot een risicogroep? Dan krijg je het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het gratis. Wil je weten of je tot de risicogroep behoort en hoeveel een griepvaccin kost? Vraag het na bij je huisarts.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.