Jobbeurs lokt 1.200 bezoekers

26
april
2019

Een 1.200-tal geïnteresseerden bracht op donderdag 25 april '19 een bezoek aan de Jobbeurs. Ze maakten er kennis met het vacatureaanbod van 47 bedrijven en organisaties uit de regio. Het aantal werkzoekenden in Tienen is bovendien met 7,3 % gedaald t.o.v. 2018.

Deze daling is de laagste in dezelfde periode sinds 2011 en komt overeen met de gemiddelde Vlaamse daling. De werkloosheidsgraad in Tienen ligt met 6,8 % wel boven het Vlaams gemiddelde van 6 %. De sterkste daling is er bij de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag. 6 op 10 van alle Tiense werkzoekenden behoren tot deze categorie.

Qua leeftijdsgroep valt de sterke stijging van het aantal jongeren op (+12,8 %). Zowel in het arrondissement Leuven (-9,3 %) als op Vlaams niveau (-7 %) kennen de jongeren immers een daling t.o.v. vorig jaar. De grootste stijging zit bij de laaggeschoolde jongeren.

De hooggeschoolde werkzoekenden (-10,2 %) kennen de sterkste daling op vlak van studieniveau. Van de Tiense werkzoekenden is 14,8 % hooggeschoold. Iets meer dan de helft van de werkzoekenden in Tienen is laaggeschoold.

1 op 3 werkzoekenden in Tienen is 2 jaar of langer werkzoekend. Dit ligt in de lijn van het Vlaamse aandeel van deze doelgroep (32,6 %), maar wel hoger dan dit van het arrondissement (28,4 %). 3 op 10 van de werkzoekenden heeft een migratieachtergrond. Deze doelgroep kent een mindere daling in vergelijking met de autochone werkzoekenden.

De voorbije 12 maanden werden er 915 NEC-vacatures (zonder vacatures van werving- en selectiekantoren en zonder uitzendopdrachten) rechtsreeks ontvangen van Tiense bedrijven. Een stijging van 0,8 % t.o.v. de periode april 2017 t/m maart 2018. Van deze vacatures stonden er eind maart van dit jaar 183 vacatures open. De sector maatschappelijke dienstverlening kende met 232 vacatures het hoogste aantal vacatures in Tienen.

De Jobbeurs is een initiatief van de stad Tienen i.s.m. de gemeenten Landen, Zoutleeuw, Linter en Hoegaarden, VDAB, OCMW Tienen, Businessclub Regio Tienen, UNIZO en VOKA.