Budgetbegeleiding en budgetbeheer

Budgetbegeleiding

Als je problemen hebt met het onder controle houden van je uitgaven, dan kan budgetbegeleiding een mogelijke oplossing zijn. Het doel van budgetbegeleiding is dat je leert hoe je inkomsten en uitgaven te beheren.

Bij budgetbegeleiding beheer je zelf je budget, maar word je met raad en daad bijgestaan door een maatschappelijk werker. Je ontvangt dus zelf je inkomsten en voert zelf ook alle betalingen uit. De maatschappelijk werker helpt met het opmaken van een budgetplan (om je uitgaven te plannen en zo je schulden af te betalen), een inventaris van je schulden, geeft advies, biedt persoonlijke ondersteuning, enz.

Budgetbeheer

Wanneer je moeite hebt met het zelfstandig betalen van je rekeningen, het bijhouden van een administratie en het volgen van een budgetplan, dan is budgetbeheer misschien een betere optie.

Het doel van budgetbeheer is hetzelfde als dat van budgetbegeleiding (leren hoe je je inkomsten en uitgaven kan beheren), maar gaat nog een stapje verder. Een maatschappelijk werker zal ook hier samen met jou een inventaris van je schulden maken en een budgetplan opstellen, maar de maatschappelijk werker ontvangt bovendien je inkomsten op een budgetbeheerrekening en doet de betalingen van je vaste kosten en van je schulden in jouw plaats. Je krijgt leefgeld op een afnamerekening, om eten of andere noodzakelijke aankopen te kunnen betalen.

Let wel: budgetbegeleiding en budgetbeheer bieden geen oplossing voor grote schuldproblemen. Dan kan je beter een beroep doen op schuldbemiddeling of een collectieve schuldenregeling.

Voorwaarden

 

Procedure

Wanneer je voor het eerst beroep doet op het OCMW, zal de intaker nagaan welke hulpverlening het meest gepast is voor jouw situatie.

Meebrengen

  • Bewijzen van alle inkomsten en uitgaven (maandelijkse vaste kosten en afbetalingen) van jezelf en van de personen die met jou samenwonen
  • Gegevens van de schuldeisers
  • Identiteitskaart

Contact